Lakberendezési Tippek

Lakberendezési tippek amik segítenek otthonosabbá tenni a lakásod!

 

Nappali

Már maga a neve meghatározza, hogy miként használjuk. Minden lakásban van olyan szoba vagy tér, ami nappali tevékenységek funkciójával kapcsolatos. Együtt lét a családdal, TV-nézés, beszélgetés a barátokkal, vendégekkel. Így nem mindegy, hogy milyen méretekkel rendelkezik a nappalink és az sem, hogy milyen méretű bútorokkal rakjuk teli. Lehetőleg a legnagyobb helyiséget válasszuk ki a célra.

Pár szám a tervezéshez:

Kezdjük az ülőgarnitúrákkal, kanapékkal és fotelekkel. A kanapék általában 2 vagy 3 személyesek, méretük 150-240 x 90-100 cm között mozog, míg a foteleké 80-100 x 90 cm. Ezek együtteséből lesz a klasszikus 3-2-1 ülőgarnitúra. A tökéletes elrendezéshez tervezd meg egy papíron, miként férsz majd el a nappaliban. De a helyspórolás érdekében választhatunk sarokülőgarnitúrát is, amin 5 személytől akár többen is elférhetnek.

Ha van a családban könyvmoly, rakjatok a fotel mellé állólámpát is, ami a tévénézés közben is jól jöhet, kiváltképp, ha állítható a fényereje. Hisz nem egészséges a szemnek, ha sötétben csak a TV képernyője világít. Jó ha a háttérben haloványan világít valami.

A tévét szemmagasságban, vagy néhány centivel alacsonyabban egészséges elhelyezni, így a nyaknak is kényelmesebb lesz, mivel kevésbé fárasztó enyhén lefelé tartani a fejet, mint felfelé.

A dohányzóasztal esetében szintén fontos a magasság, mivel igazodnia kell az ülőgarnitúrátok, kanapétok ülőmagasságához, azaz ha mélyebb az ülőfelület, alacsonyabb dohányzóasztalt válasszatok!

Sokan ragaszkodnak a klasszikus szekrénysorhoz, ami nélkül sokak számára elképzelhetetlen a nappali berendezése. Ha tehetitek, csak akkor helyezzetek el szekrénysort a nappaliban, ha kicsi a hely és minden cm-re szükségetek van! A szekrénysor helyett inkább egy-két könyvespolcot, komódot válasszatok, így nagyobb és szellősebb teret kaptok a végén. De csak ha van valahol máshol hely a gardróbszekrénynek.

Ha a nappalit valóban csak a nappali együttlétre használjátok, lehetőleg a lakás központjában legyen, de közel a bejárathoz, így a vendégeket nem kell megsétáltatni az egész lakáson, de ha körbe vezetitek őket, akkor már oly mindegy. Van egy kedvenc játékom, ahol ahhoz, hogy a gyermeket felvegyék a magániskolába, az iskola igazgatót meg kellett hívni. Vacsorát kellett neki főzni, minél jobb a kaja, annál több pont, beszélgetni kellett vele, és persze meg kellett mutatni milyen körülmények között él az adott gyermek.

Családi házak esetében mindenképpen alakítsatok ki egy nagyobb teraszajtót, vagy eltolható üvegfalat, ami nyáron nagyon hatásos tud lenni – ezzel is megnövelve a nappali méretét.

Télen viszont egy míves kandalló is jól tud mutatni. Na és milyen kellemes meleget és ugyanakkor hangulatot tud adni. Sokan a nappalit használják alvásra is – kisebb lakásokban – így ennek a funkciónak meg kell felelnie. De az is lehet, hogy vendégszobaként funkcionál. Ebben az esetben a kanapé, vagy ülőgarnitúra kiválasztása a legkritikusabb, hiszen könnyedén elronthatjuk a pihenésünket egy kényelmetlen fekhellyel. Márpedig akkor fáradtan ébredünk, ha kényelmetlenül alszunk. Nyűgösek leszünk és idegesek. Sokan a vendégek kényelmét helyezik előtérbe, ahelyett, hogy a maguk pihentető alvására gondolnának. Ez nem helyes, hiszen ha fáradtan kelünk, az nagymértékben rontja a teljesítményünket.

Tehát a jól megtervezett nappali, szinte minden igényt kielégítő tud lenni. De ehhez meg kell tervezni…Kapcsolódó cikkek

Gyerekszobába való kiegészítők

Gyerekszobába való kiegészítők

Mosolygós gyerekfotelt és fogast a lurkó szobájába!
Fenyőfából kiegészítőt

Fenyőfából kiegészítőt

Egy rakás fenyő a lakásban!
Író- és számítógépasztal gyermekeknek

Író- és számítógépasztal gyermekeknek

Amin a csemete „dolgozik”…
Kanapé vendégággyal

Kanapé vendégággyal

A vendéget is legyen hová tenni!
Mókás pihenés: emeletes- és galériaágy

Mókás pihenés: emeletes- és galériaágy

Egy igazán örömteli ágy a gyermeknek!