Lakberendezési Tippek

Lakberendezési tippek amik segítenek otthonosabbá tenni a lakásod!

 

Konyhabútor tervezés

Konyhabútor tervezés

A konyhában adunk helyet a családi eseményeknek, főképp, ha az étkezővel egy légtérben van. Éppen ezért nem mindegy, hogy miként rendezzük azt be, miként tervezzük és helyezzük el a konyhabútorokat. A konyhabútor vásárlása előtt érdemes odafigyelni néhány dologra. Az egyik legtermészetesebb, hogy mindennek legyen helye. Ha magunk szeretnénk megtervezni bútorunkat, akkor vegyünk elő egy mérőszalagot, tollat és papírt, és persze ismerni kell valamennyi alapvető dolgot a tervezés folyamatáról. Ezekben adok némi támpontot:

  1. Mérjük meg minden fal teljes hosszát, ahova bútort szeretnénk helyezni. Ez meghatározza konyhánk befoglaló méreteit. A lábazatnál 10-15 cm mérjünk, középen, ahol ajtók-fiókok helyezkednek majd el ott számoljunk 90 cm-es magasságban elhelyezkedő munkalappal. A felső elemek 150 cm magasan kezdődjenek el. Így könnyebben alá férünk, ha a mosogató egy ilyen elem alá kerül.
  2. Jelenítsük meg a papíron a konyhánkat (a teret, ahol a konyhát kívánjuk kialakítani). Minden olyan, ami a falakon szerepel, azokat jelenítsük meg csakugyan a papíron (radiátor, ablak, csövek) fontos, hogy az alaprajzon ezek kiterjedését is feltüntessük.
  3. A szabvány munkalap 60 cm mélységű, így először azt rajzoljuk be a fallal párhuzamosan, ahova munkapultot szeretnénk. Persze divathoz hűen lehet választó elemként is tervezni a munkapultot, vagy reggeliző pultként.
  4. Ismerve kiválasztott konyhabútorunk elemeit, kezdjük el berajzolgatni, hogy mit hova szeretnénk. A saroktól ajánlott kezdeni. Ne felejtsük ki a hűtő, mosogató, tűzhely helyét, ha van, akkor a mosogatógépet sem.
  5. A sarkokban sarok elemeket használjunk, így a holttereket is ki tudjuk használni. És mellőzhetünk további koszfészkeket is! Hiszen, ha ezeket a holttereket meghagyjuk, akkor évente párszor lehet szétszerelni az egész konyhát, hogy egy rendeset takaríthassunk.
  6. A felső elemeket ugyanolyan szélességben tervezzük, mint amilyen az alatta levő elem. Így szép egységes lesz bútorunk és nem lesz benne semmi zavaró. A felső elemek mélysége általában 30-35 cm, bár hűtő és egyéb hasonló konyhai nagy gépek mellé kérhetünk nagyobb mélységűt is.
  7. A felső sarokban (ha kihasználatlan) ugyancsak érdemes sarok elemeket használnunk. Az egységesség és a holtterek kiaknázása érdekében ugyanolyan szélességű legyen az ajtaja a sarok elemünknek fent is lent is.
  8. A munkalap alá beépített bútoroknál nincs szükség külön elemek válogatására, csak a gépünknek megfelelő szélességben kell helyet hagynunk. A mosógépeknek cserélhető ajtajuk van, így a konyhabútorunkhoz illő ajtóborítását is megrendelhetjük hozzá, ha nem szeretnénk minden nap nézegetni és rájönni mennyire nem illik oda az a nagy fehér folt.
  9. A beépíthető főzőlap-sütő kombináció csak együtt használható és csak egymás alá szerelhető. Persze ezeket külön is meg vásárolhatjuk, ha épp nem így képzelnénk. De az előbbinek az oka, hogy a sütőkapcsolói a főzőlapon helyezkednek el. A főzőlap bárhova illeszthető, csak a munkalapon tátongó nyílásba kell behelyezni, bekötni (ehhez kérjük szakemberek segítségét mindenképp). Az önálló sütőt alul a munkalap alatt, vagy derékmagasságban az erre kialakított elemben lehet elhelyezni.
  10. A mosogatótálca alatti elem üres, így azt úgy tervezzük meg, hogy lehetőleg az elem közepére essen lefolyó csonk. Így nem lesz gond a bekötésével. A csepegtetős mosogatókat tehetjük keskenyebb elembe is, mivel a csepegtetőt elég a munkalapba süllyeszteni. A csepptálcás mosogató csepegtető részét legjobb a mosogatógép fölé "lógatni".


Kapcsolódó cikkek

Sarokülőgarnitúra: praktikus választás

Sarokülőgarnitúra: praktikus választás

Kis lakásba profi sarokülőt!
Gyermek- és dekoráló lámpák

Gyermek- és dekoráló lámpák

Milyen lámpával dekoráljunk?
Ülőkét, kisszéket, bárszéket!

Ülőkét, kisszéket, bárszéket!

Kényelem miniben és magasban!
Nincs többé folt?

Nincs többé folt?

Nincs többé folt? Ez hogyan lehetséges?
Íróasztal, számítógépasztal választék

Íróasztal, számítógépasztal választék

Mire mennénk íróasztal nélkül?