Lakberendezési Tippek

Lakberendezési tippek amik segítenek otthonosabbá tenni a lakásod!

 

Konyhabútor tervezés

Mindenkinek más. Valaki a pici konyhát szereti, mert ott van minden a keze ügyében. Ilyenek a Bauhaus lakások. Máshogy mondva a panellakások.

Ugyanakkor valaki pont azt szereti, ha mindennek meg van a maga helye. Itt gondolok arra, hogy szereti kipakolni a szendvicssütőt, pirítót, kenyérsütőt, mikrót, kávéfőzőt… minden olyan konyhai cikk, ami bármikor használható. Nálunk ezeket nem tudjuk kipakolni, csak azokat, amiket tényleg mindennap használunk. Ez csak a kávéfőző lenne. A többi mind a szekrény mélyén várja, hogy elővegyük és használjuk.

A konyha megtervezése során először a munkafolyamatok sorrendjét kell meghatározni, azaz mit-mi után teszel?

Ha ennek figyelembevételével tervezitek meg a konyha elrendezését és a gépek, eszközök elhelyezkedését, sok-sok bosszúságtól és fölösleges mászkálástól kímélitek meg magatokat.

Az ideális sorrend nagyjából így néz ki:

  1. A bevásárlást követő elpakolás, tárolás
  2. Főzés előtti előkészítés, tisztítás, feldolgozás, hulladék
  3. Sütés-főzés, meg ami ezzel jár, pl. turmixgép
  4. A kész ételek tálalása
  5. Most jön a java! Étkezés...
  6. Mosogatás (géppel és kézzel), szemét kidobása
  7. Tisztára mosott evőeszközök, tányérok, edények szárítása

Az előkészítéshez mindig nagy munkafelület kell, ezért kezdjük ezzel. Ehhez alakítsatok ki egy megfelelő méretű munkapultot, de ha nincs sok hely, akkor az asztal is megteszik, ami akár működhet étkezőasztalként is vagy reggeliző asztalként. Ha a munkapulton kap helyet érdemes a tűzhely és a mosogatócsap közé helyezni. Hiszen az előkésítés után jön a főzés! A mosogatótálcát lehetőleg a konyha középpontjába helyezzétek, mivel a legtöbbet használt eszköz lesz nap, mint nap!

Fontos még a tér! Hogy kényelmesen hozzáférjetek minden eszközhöz, kényelmesen kinyitható legyen a hűtő, a sütő és a szekrények ajtaja és még el is férjetek előtte, minimum 120 cm mozgásteret kell hagyni. Ha egymással párhuzamos konyhát terveztek, ennek akkor is így kell lennie, azaz a két konyhabútor sor között is 120 cm-t kell hagyni! A felső szekrények magassága 60-90 cm között van. A munkapult és a felső szekrények között érdemes 50-60 cm helyet kihagyni, hisz a főzés közben kell a kezünknek a hely. Ha teljes magasságú kamraszekrényt is beépítetek, arra is figyelni kell, hogy legyen egy kisebb létra, vagy sámli, amiről könnyen feléritek a legfelső polcokat is. Az étkezőasztal szélessége minimálisan 75-80 cm legyen, így ketten is kényelmesen leülhettek egymással szemben, illetve a tálalás is könnyen megy majd.

Hogy kényelmesen üljetek, az asztal magassága 74-80 cm között legyen, a székek magassága pedig 45-48 cm. A kényelmes beüléshez a székek mögött lehetőleg 70-80 cm-t kell kihagyni, így könnyedén hátra tudjátok tolni a székeket és kényelmesen le tudok ülni.

Szóval ne feledjétek, mielőtt nekiálltok a konyha berendezésének, készítsetek egy klassz tervet, amit jól átgondoltok!Kapcsolódó cikkek

Burkolatok kiválasztása

Burkolatok kiválasztása

Nézzük milyen burkolatok közül választhatunk!
Nincs többé folt?

Nincs többé folt?

Nincs többé folt? Ez hogyan lehetséges?
Ágykeretek: a klasszikus

Ágykeretek: a klasszikus

Klasszikusan gyönyörűt a hálószobába!
Párna, takaró, matracvédő variációk

Párna, takaró, matracvédő variációk

Matrac és párna: ne csak minőségi, tartós is legyen!
Matracot a gyerek alá!

Matracot a gyerek alá!

Kényelem és egészség a gyerkőcöknek!