Lakberendezési Tippek

Lakberendezési tippek amik segítenek otthonosabbá tenni a lakásod!

 

Fürdőszoba

Régen ha WC kellett kaptál egy szép fehér WC csészét. Talán a választék megállt 5-nél. De mostanság már rengeteg méretű, színű és formájú mosdó, WC, kád, zuhanykabin kapható a piacon. Falra szerelhető, falhoz rögzíthető, vagy mosdóállványra helyezhető, így kisebb tároló helyiséget is kaphatunk tárgyainknak.

A mai körül belül méretekről adok neked néhány felvilágosítást, amit még az építkezésnél érdemes fontolóra venni.

A minimum helyigény egy mosdótál esetében 60x40 cm, de valahol nektek is el kell férnetek, így legalább 60x90 cm-el számoljatok. A fürdőszoba szélessége ebből adódóan minimum 130-140 cm legyen, ellenkező esetben nehézkes lesz a tisztálkodás. Legalábbis biztosra vehetitek, hogy ketten egyszerre nem fértek el fogmosás közben. Mert én például a párommal együtt mosok fogat.

A másik lényeges berendezési tárgy a fürdőszobában, a zuhanyzó, vagy zuhanykabin. Ebben az esetben ajánlott a 90 cm-es méretűt választani, mivel így kényelmesebben mozoghattok benne. A zuhanytál vagy kabin anyaga rengetegféle lehet: üveg, plexi, műanyag, stb. Ha zuhanytálca nélküli típust választatok, különösen figyelmesen járjatok el a szigetelésnél, nehogy eláztassátok az alsó szomszédot! Persze nem árt, ha a föld lejt egy picit az elfolyó felé. A fürdőkádak 160-180 cm hosszúságúak, általában, de beépíthettek sarokkádat, vagy ha kisebb helyetek van, akkor aszimmetrikus kádat is. Persze a konfekció mérettől is el lehet térni. Van hosszabb, rövidebb.

A tervezés során vegyétek figyelembe a mosógép méreteit is, bár ha nem fér el, ennek kialakíthattok helyet a konyhában is, de jobb esetben mosókonyhátok van. Mint tudjuk, vannak felül- és elől töltős mosógépek is. Az előbbi kisebb helyigénnyel rendelkezik. Ott van például, hogy alapterületre kisebb. Meg nem kell plusz annyi hellyel is számolni, hogy ki tudjuk nyitni a mosógép ajtaját, hogy kényelmes ki-be pakoljunk.

Tisztálkodás előtt a szennyes ruháinktól is itt szabadulunk meg, így egy megfelelő tárolót ennek is be kell tervezni. Ez esetben kiindulva édesanyám technikájából, érdemes annyi helyet is hagyni a közlekedő területen, hogy a szennyesből kivéve szét tudjuk válogatni a ruhákat – fehér, fekete, színes, piros. De vannak akik, már ehhez is külön tartanak szennyes tárolót, mint a szelektív hulladékgyűjtés.

A tisztálkodó-, mosó- és tisztítószereknek, valamint WC papírnak jól jöhet egy zárható szekrény, vagy beépített polc.  De vannak, akik mindezt a fürdőtől "távol" tartják, fürdőn kívül. Egyszer ezért is jó a szekrényre rakható mosdókagyló, hisz már azzal kaphatunk egy pakolóhelyet. A nyitott helyeken, polcokon olyan dolgokat tároljunk, amiket nap, mint nap használunk – smink, fogmosáshoz használandó dolgok – de ha ezeket sem szeretjük vendégeink előtt tárolni, akkor érdemes tükörszekrényt vennünk, ami mögé is ugyancsak sok mindent rejthetünk.

A WC minimális szélessége 80-85 cm, hosszúsága a kagyló előtt minimum 60 cm legyen, hogy kényelmesen el tudjunk helyezkedni, ne kelljen úgymond nyitva hagyni az ajtót. Ha kézmosót is szeretnétek elhelyezni benne, akkor kicsit nagyobbra tervezzétek. Bár vannak már erre a célra is igen parányi mosdókagylók, amik a sarokban is elférnek, így tényleg csak fel kell állnunk. De szerintem kézmosáskor sokszor kényelmetlen. Legalábbis van, hogy a kezem alig fér el a csap fölött. Mielőtt a szennyvizet is bekötnétek, döntsétek el a WC kagyló öblítési típusát is. Létezik alsó, vagy hátsó kifolyású, lapos és mélyöblítésű is. Ki mit, hogy szeret. Állítólag a mélyöblítésű EU-komfort, bár én nem szeretem.Kapcsolódó cikkek

Fenyőben a gardrób is szebb!

Fenyőben a gardrób is szebb!

A hálószoba hangulatteremtője!
Matracok: a rugós

Matracok: a rugós

Rugós matraccal egészséges alvást!
Gyermek- és dekoráló lámpák

Gyermek- és dekoráló lámpák

Milyen lámpával dekoráljunk?
Ágykeretek: modern típusok

Ágykeretek: modern típusok

Modernben szeretnénk megpihenni?
Festés

Festés

Örök kérdés: Mi végezzük a piszkos munkát vagy bízzuk rá egy szobafestőre?