Lakberendezési Tippek

Lakberendezési tippek amik segítenek otthonosabbá tenni a lakásod!

 

Gyerekszoba

Huh… a gyerekszoba szerintem a legnehezebb. Hisz egy pici csecsemőnek nem rendezhetünk be egy szobát a minimalizmusból. Helyet kell adni a sok plüssnek, és játékoknak. De arra is gondolni kell, hogy a gyerekek milyen gyorsan felnőnek, és lehet beszerezni az új bútorokat, kiegészítőket. A babának, a gyermeknek, a kamasznak és lehet idővel a felnőtt gyermekünknek teljes más igényei lesznek. Gondolva a pakolóhelyekre, a színekre és a praktikumra. A gyerekszoba gyermekünk számára olyan, mint nekünk a nappali. Mindent itt szeret csinálni. Itt szeret könyvet olvasni, itt fogadja a barátait, itt pihen. Sőt gyermekünk itt tevékenykedik, alszik, tanul. Ha kicsi az alapterület, ezt még jobban meg kell tervezni, nem beszélve arról, ha többen is osztoznak rajta. Ha pedig gyermekeink ellenkező neműek, a tervezést még jobban át kell gondolnunk...

Fő feladat: hol legyen a lakásba. Melyik a számára a legideálisabb pont a lakáson belül. Ideális a délkeleti, délnyugati tájolás, így kellemes napos lesz, de nem melegszik fel túlságosan. Nem ajánlott az északi tájolás, mivel az hidegebb és kevesebb napfény éri. Lehetőleg a lakás egy nyugodt, csendesebb részét válasszuk a gyerekszobának, így a pihenés, vagy a tanulás mindennemű zavaró behatástól mentes lesz. Ne felejtsétek el, hogy csemetéink sokkal alacsonyabbak nálunk, így a berendezési tárgyakat is ehhez kell igazítani!

Második feladat: milyen színű legyen? Nos, ha még a babánk most érkezik vagy netán a gólya már le is pottyantotta hozzánk, akkor nekünk kell kiválasztani neki. Viszont ha nagyobbacska, akkor bízzuk rá. De egy kis segítség a szín kiválasztásához:

Milyen hatással van ránk vagy csemeténkre, avagy ránk emberekre nézve a színeknek?

A sárga jókedvet áraszt. Segít elkerülni a rossz hangulatot. Optimizmust, boldogságot ébreszt bennünk. A szín hatására felszabadultak vagyunk és reménykedünk. Segít a képzelőerőnknek és állandó napsütésben részesít minket. Hát nem jó a téli hideg napok ellen? Ugyanakkor az erőteljesebb árnyalata idegesítő, erőszakos tud lenni. A sárga jelenti az irigységet. Például ha valakinek sárga virágot adunk, az jelentheti számára, hogy valamit nagyon irigylünk tőle. De ettől eltekintve a gyermekek kedve színe szokott lenni átlagba nézve, hiszen mégiscsak a napocskát idézi tiszta lelkükben. Ázsiában a sárga a szenteké és az uralkodóké.

A narancsszín az életvidámság jelképe. Segít megtalálni az egyensúlyt, melegséget sugároz. Segít lendületesen kiigazodni az életben. Jelenti még a nagylelkűséget is.
Ugyanakkor ez a szín is lehet idegesítő, de csak élénk árnyalataiban.

A piros vagy vörös szín az élet szimbóluma. Energiát kölcsönöz a testnek és léleknek. Dinamikus, energikus, szenvedélyes egy szín, de sajnos fenyegető és nyomasztó is tud lenni. Nem épp megfelelő pihenő helyiségnek adni.
Kínában a szerencse színe. Indiában a tisztaságé. Ugyanakkor fehérrel és arannyal együtt az öröm, a pompa, a melegség színe.

A bordónál elegánsabb, kifinomultabb színt találni ritka. Jelenti az érettséget, az értékességet, a gazdagságot.

A rózsaszín, a pink, szóval a nőies színek kiemelik a lányok varázsát, érzékiségét. Élénkséget sugároz, segít a tanulásban. Fuchsia szín mellett nem lankad olyan könnyen a figyelem.

A lila az egyik legkarakteresebb szín. Figyelemfelkeltő. Más színekkel érvényesül a legjobban. A lila a bölcsesség, a miszticizmus, a megvilágosodás színe. Királyi, tisztelet teljes szín. Általában kiegészítő színnek használják.

A barna a földet idézi. Ezért használjuk főképp a padlóhoz. Stabilitást, megbízhatóságot, kitartást fejez ki. Egyszerű és barátságos. Túl sötét árnyalatai komorságot visznek a szívbe. Indiában a gyász színe.

A kék erősen nyugtató hatású. A koncentráció színe. Egyes árnyalataiban frissítőileg és kellemesen tud hatni. Kínában a halhatatlanságot jelenti, míg nálunk az igazságot, a bölcsességet, biztonságot jelenti. Bizalmas, békés, nyugalmas, harmonikus szín.

A világoskék a béke, a csönd, a nyugalom, a tisztaság, a megértés és a puhaság színe.

A zöld a természet színe. Frissítő, üdítő ugyanakkor nyugtató. A kiegészítők színétől függ, hogy a zöld hideg vagy meleg hatású szín. Sötétebb árnyalatai az üzleti életben is megtalálják a helyüket.

Babaszoba

A babakorban elsők között a nyugalomra és a szeretetre van szükségünk. Aztán haza megyünk a kórházból és a babához igazítjuk a szobát. Érdemes bővíthető bútort választanunk, így nem kell olyan hamar cserélnünk. A legfontosabb a babágy: mindenképpen pihe-puha legyen, és ügyeljünk rá, hogy a kisbaba ne okozhasson sérüléseket magának. Részesítsük előnyben a természetes anyagokat. A magunk kényelme érdekében válasszunk magunknak megfelelő magasságú pelenkázót. A baba érdekében magunkra is vigyáznunk kell. És egy hívogató, puha ülőke a szoptatáshoz. Később tökéletes felolvasáshoz, meséléshez. Szerezzünk még be éjszakai lámpát is. A kisbabák nem szeretnek teljes sötétségben aludni.

Óvodáskor

Fontos a gyermek számára a padló! A napok nagy részében éppen a padlón mászik, vagy próbálkozik felnőttként járni és ilyenkor a csöppünk sokat esik el. Semmiképp ne legyen kemény anyag. A legjobb a padlószőnyeg. De megoldás a parkettára nagyméretű szőnyeget fektetni. Ez akár költséghatékony is lehet. Idővel gyermekünk is eldöntheti, hogy melyik padlófajtát részesíti előnyben. Fontos, hogy a bútorokat úgy helyezzük el, hogy nagy teret biztosíthassunk a szoba közepén. Hisz kell a játékhoz a hely. Mivel a picik szeretnek piszkolni, érdemes könnyen tisztítható bútort választani. Ilyen szempontból lehet érdemes, az ő magasságában a falat is lelakkozni, így nem baj, ha neki megy egy doboz zsírkrétával. Fontos, hogy ne nekünk legyen praktikus a gyerekszoba, hanem a gyermekünk igényeinek. Ha gyermek a pakolászni akar (bútorokat) segítsünk neki. Az ő tere, hadd nézzen ki úgy, ahogy ő akarja. Tudni fogja, hogy mit hova és miért tesz.

A kellő fejlődésükhöz és kreativitásuk kibontakozásához nagymértékben hozzájárul egy jól megtervezett gyerekszoba, így soha ne felejtsük el, hogy bárhogy is nézzen ki, jól kell magukat érezni benne!Kapcsolódó cikkek

Válasszunk étkezőszéket!

Válasszunk étkezőszéket!

Falatozni ülve jó!
Fenyővel teli előszoba

Fenyővel teli előszoba

Fenyő kiegészítőket az előszobába is!
Dohányzóasztal kínálat puffal

Dohányzóasztal kínálat puffal

Kinek a kerek, kinek a szögletes…
Hálószoba

Hálószoba

A hálószoba célja a pihenés és az alvás, mint ahogy a neve is jelzi.
Asztalok falatozáshoz

Asztalok falatozáshoz

Mert nem mindegy, min eszünk egy jót…