Lakberendezési Tippek

Lakberendezési tippek amik segítenek otthonosabbá tenni a lakásod!

 

Burkolatok kiválasztása

Parketta

Választhatsz, hogy meleg- vagy hidegpadlót, esetleg lágy, tekercses padlóburkolatot helyezel az aljzatra. A melegburkolatok egyik csoportját alkotják a fa alapanyagú burkolatok, úgymint a hajópadló, a svédpadló, a hagyományos keményfa parketta vagy a szalagparketta, és végül a laminált parketta.

A hagyományos, csaphornyos parketta keményfa deszkából készül. A kivitelezés két legelterjedtebb módja a vakpadlóra szegezés és a ragasztás. A parketták anyaga általában tölgy, bükk, kőris, szil, gyertyán, juhar, vagy akác. Kivitelezését bízd szakemberre, mert nem egyszerű feladat, és a hibákat később csak a parketta részleges vagy teljes bontásával tudod csak orvosolni! A szalagparketta rétegelt, ragasztott szerkezetű, 129 vagy 137 mm széles, 15 mm vastag és 220 cm hosszú. A színlapja gyárilag csiszolt és lakkozott. Ezt a parkettát meglévő hidegpadló, vagy PVC, linóleum, esetleg szőnyegpadló burkolatra is lefektetheted. A hidegburkolatra zárórétegként műanyag fóliát kell tenned, majd ezt kövesse valamilyen akusztikai alátét.

A korszerű burkolatok közé tartozik az úgynevezett HDF alapú laminált parketta. Ez egy szendvicsszerkezetű, alapvetően négy rétegből álló nagy nyomással összesajtolt panel, amelynek vastagsága 6-12 mm. A dekorréteget fototechnikai eljárással viszik fel a felületre, amelyre egy nagy kopásállóságú gyanta réteg kerül. A résmentes illesztés miatt a vizet és a port nem engedi át, így az allergiát okozó anyagok nem rakodnak a résekbe. Padlófűtéses helyiségekben is alkalmazható, de ilyenkor „iszappapír” alátétet kell alkalmazni a habfólia helyett. Ha saját magad, házilag szeretnél padlót burkolni, akkor a laminált lapokkal könnyen megteheted.

Milyen fa alapanyagú burkolatot válassz a padlófűtés fölé?

Mivel a fa nagyon jó hőszigetelő, ezért a padlófűtéssel ellátott helyiségekbe csak 14 mm-nél vékonyabb parkettát válassz. Minden esetben kérd ki a gyártó véleményét a választott burkolatról! A parafa burkolat a paratölgy kérgéből nyert, különböző szemcsenagyságú, ragasztóval kevert darálékból, préseléssel készül. Nem elhanyagolható, hogy ehhez a burkolathoz egyetlen fát sem kell kivágni, hiszen az alapanyagot kéreg lehántásával nyerik. A parafa sajátos, méh-sejt szerkezete miatt kopásálló, és rugalmas. A ránehezedő súly alatt benyomódik, de a terhelés megszűnése után visszaáll eredeti állapotába. Megfelelő felületkezelés után vizes helyiségekben is bátran alkalmazhatod. A méh-sejtek apró légpárnaként működnek, ezért jó hangszigetelő tulajdonsággal is rendelkezik.

Bambusz parkettát azoknak ajánlom, akik szeretik a különleges dolgokat maguk körül. A bambuszból készült parketta rendkívül kemény, a víz és a pára nem tesz benne kárt. Padlófűtés fölé is kiválóan alkalmas. Fontos szempont a bambusz kora, hiszen ha fiatal növényből készül a parketta, akkor hajlamos a vetemedésre.

Járólap

A járólapok alapvetően hidegburkolatok, de a padlófűtéssel kombinálva már sokkal inkább melegnek érezheted, mint hidegnek. A kerámia elnevezés az agyag szóból származik. A kerámiák a lakberendezés szempontjából elsősorban fal-és padlóburkoló lapokként használatosak, bár a finomkerámiák a dekoráció elmaradhatatlan elemei. Ezek a kerámia burkolólapok kiváló műszaki tulajdonságaiknak köszönhetően a legelterjedtebb burkoló anyagok. A kerámialapok felhasználhatóságát a szerkezeti felépítésük határozza meg.

Az egyik legfontosabb mutató az úgynevezett porozitás, ami a lapok vízfelvevő képességét, illetve fagyállóságát is befolyásolja. A fagyállóság igen jelentős gyakorlati szempont a padlólapok kiválasztásánál. Az I. jelölésű lapok fagyállóak, a II.a jelűek közepesen fagyállóak, a II.b jelölésűek nem fagyállók, ezért ezeket csak beltérben vagy fagytól védett helyen használd fel. A III. jellel ellátott lapoknak már magas, 10 % fölötti a vízfelvételi képessége, ezért csak falburkolatként vagy víz és nedvességmentes helyen alkalmazd!

A másik mutató, amire figyelned kell, a gyártási eljárásból ered. A gyártási folyamat lehet húzás, vagy más néven extrudálás, amit A-val jelölnek, a sajtolás vagy préselés, amit B-vel, és az öntés, amit pedig C-vel. (Az ABC betűk a nemzetközi jelülések.) Ha tehát biztosan fagyálló lapot szeretnél, akkor válassz A.I. és B.I. jelölésűt.

A harmadik fontos tulajdonság a kopásállóság, ami főleg a mázas lapoknál lényeges. A kopásállóságot I-V osztályba sorolják: I: csak falburkolatként alkalmazd, vagy legfeljebb puha utcai cipőben használd, ritkábban használt helyiségekben. II: lakásokban, a kopásnak kevésbé kitett helyiségekben, legfeljebb puha talpú cipőben történő járkálásra tervezték. III: lakásokban a kopásnak jobban kitett belső terek burkolására ajánlott. IV: középületek, vendéglátó helyiségek közösségi és közlekedő tereibe teheted. V: csak gres lapok esetén

A negyedik tulajdonság, ami gyakorlati szempontból igen fontos lehet, a csúszásállóság. Ebből a szempontból a felület kialakítása lehet sima, rovátkolt, barázdált, spriccelt, stb.

A fugahézagok kitöltésére használj színes fugázóanyagot, így a felület sokkal barátságosabb, harmonikusabb lesz!
Fontos! A burkolólapok mérete EU szabvány szerint gyártott lapoknál a fugamérettel csökkentett, vagyis kisebb, mint a koordinációs méret. Egy 30 x 30 cm-es lap mérete 29,7 x 29,7 cm. Ez a burkolat megtervezése szempontjából igen fontos!

Szőnyeg

A szőnyeget alapvetően kétféleképpen készítik. Egyeseket kézzel, másokat géppel állítanak elő. A kézi technikával készített szőnyegek lehetnek szövöttek, csomózottak és hurkoltak. A géppel készült szőnyegeknek csak egy részét állítják elő szövéssel.  Azok, amik nem szövéssel készülnek, lehetnek tűzöttek, (ún. tufting eljárás), kötött-hurkolt vagy varrva hurkolt szőnyegek, lehetnek ragasztottak és nemezeltek. A lakberendezés szempontjából mindkét típus lényeges, hiszen a kézi készítésű szőnyegek nagyon munkaigényesek, ezért az áruk ennek megfelelően drága is. Viszont egyéni és nagyon karakteres megjelenést kölcsönözhetsz már egy egészen kisméretű, tetszőleges mintájú, alakú és színvilágú szőnyeggel is.

Érdemes már a lakberendezési tervezés első fázisában gondolnod arra, hogy milyen burkolatokat fogsz a lakásodban alkalmazni, hiszen ez nagyban meghatározza a későbbi enteriőrt. Ha konkrét stílusirányzat szerint szeretnéd a berendezést elkészíteni, mindenképpen nézz utána, hogy abban a korban, illetve azon a területen mik voltak a jellemző burkolatok. (fa, kő, szőnyeg, mozaik, stb.)Kapcsolódó cikkek

Hogyan rendezzem be?

Hogyan rendezzem be?

Csak szépen sorjában...
Gyerekszobába való kiegészítők

Gyerekszobába való kiegészítők

Mosolygós gyerekfotelt és fogast a lurkó szobájába!
Matracok: kókusz-latex

Matracok: kókusz-latex

Dupla kényeztetés: kókusz plusz latex
Íróasztal, számítógépasztal választék

Íróasztal, számítógépasztal választék

Mire mennénk íróasztal nélkül?
Dohányzóasztalok üveg asztallappal

Dohányzóasztalok üveg asztallappal

Ha szeretjük az üvegeset…