Lakberendezési Tippek

Lakberendezési tippek amik segítenek otthonosabbá tenni a lakásod!

 

Festés

Gyermekkoromban soha nem lett kifestve a szobám. Felkerült egy tapéta, valamikor a baba koromban és tinédzser koromig az is díszelgett a falon. Egyszer 16-17 éves koromban sikerült szüleimet meggyőznöm egy „falcserére”. Azt a szép 20 éves, virágos tapétát, én, mint művészlélek összefirkáltam. Azt hittem, majd jól kikapok édesapámtól, de úgy döntöttem, fő a változatosság a szobámban. És tetszett neki! De egy év után azt mondta, hogy kezdjünk valamit a helyzettel. Hát akkor 17 évesen jöttem rá, hogy egy panellakás gyermekszobájában, milyen nehéz csak a falat egyenesbe hozni, plusz még kifesteni.

Szerintem a festésben az előkészületek és a festést követő takarítás a legnehezebb, de ezt mindenki sajátos ítéletére bízom. Én nem szeretem, a már kezd megszáradni festéket felvakarni a régi linóleumról. Majd egyszer kapok járólapot…

Hogy segítsek az ugyancsak kellemetlen előkészületekben, az alábbiakban elolvashatjátok a festéshez szükséges alapvető tudnivalókat, amiket érdemes megfogadni.
Persze ez nem a profiknak szól, hisz ők már úgy is tudják mi fán terem, de ha most akarjátok felújítani a lakásotokat, talán jól jöhet ez a röpke információ.

Festés

Ha a szobafestés mellett döntünk, nem kell kétségbe esni: Elő az ecsettel!
Mindenképpen spórolunk, ha mi magunk végzünk el mindent. Hisz egy egész hadsereg idejét nem kell kifizetni. És milyen csodás is a saját kezünk által festett szobában nyugodtan pihenni. Lélektöltő…

Első lépés: a szín kiválasztása

Fontos, hogy mindenkivel átbeszéljük, milyen színt is szeretnénk, mondjuk a nappaliba. Hiszen nem épp a legjobb hely a vitatkozásra egy festék bolt. Választásunknál fontos szerepet játszik a praktikum és persze a fal által kiváltott hatás is. Például a gyerekszoba bármilyen szép is, ha babarózsaszín, vagy baba kék, de ezek mégis külön csak neked kikevert színek! Ha a csemete összefirkálja és nem tudod lemosni, akkor nem lesz egyszerű kikeverni újból azt színt, ha már az a festék márka nem kapható, vagy az a bizonyos bolt bezárt. Hiába adtak papirost arról, hogy abba a neked szánt speciális színben miből mennyi is van pontosan. Ezen esetben a legjobb a fehér… Ha úgy döntünk, hogy márpedig a fehér fal unalmas (bár sok szép és megfelelő kiegészítővel lehet ugyanolyan színes, mint bármelyik más) akkor is jó, ha tudod, hogy a világos színek nagyobbítják a teret, míg a sötét színek összenyomják azt. A boltban érdeklődjük meg, hogy azt a festéket, színt amit választottunk hány rétegben érdemes felvinni a kívánt hatás érdekében.

De hogy a színválasztásban is segítsek, azaz olyan szobát / lakást szeretnél, ami épp egy újságból lépett ki, akkor a színválasztáshoz vedd hozzá ezt is:

Színezett kontraszt: Három egymástól elütő szín. Gondoljunk a Tiffany lámpára.

Sötét-világos kontraszt: Ez kiváló, ha nem akarunk tévedni, vagy rosszul választani. Játszunk a sötétebb, illetve világosabb árnyalatokkal, így érdekes térhatásokat érhetünk el.

Hideg-meleg kontraszt: A színek az emberi agyban eltérő hőérzetet keltenek. Gyakran használják térformáló hatása miatt.

Komplementer: A színkörben a két szín egymással szemben helyezkednek el. Egymás mellett kiemelik egymást. Viszont egymást keverve szürkét kaphatunk.

Szimultán kontraszt: Egymáshoz közeli vagy egymással majdnem szembenálló (még nem komplementer!) színek.

Minőségi kontraszt: Tiszta és tört színek közti ellentét.
Meg persze van még egy színkontraszt amit, a falfestés világában nem használunk (otthoni viszonyokban).

Fontos, hogy 5 fok alatt ne kezdjünk neki a festésnek! Minél melegebb van, annál jobb, mivel könnyebben szárad a festék!

Második lépés: letakarni mindent

Ha nem tudjuk hova elpakolni a bútorainkat, akkor toljuk az összeset a szoba közepére és takarjuk le védőfóliával. Így nem lesz a gyönyörű kárpitunk festékpöttyös. A padlót is érdemes letakarni, vagy a család egyik tagját megbízni, hogy várja a cseppeket és amint egy földet ér, úgy törölje is fel. Így nem sérülhet a például a parketta, és nekünk sem fárasztó munka egy réteg festék után kapargatni. Hisz hiába kezdjük feltörölni festés után, mire a végére érünk, lehet odaszárad és ott marad. Az ablak, ajtókereteket a célra kijelölt ragasztószalaggal védhetjük meg. Ezt a fajta ragasztószalagot akkor is használjuk, ha a falakon a különféle színeinket egyenes vonalakkal akarjuk elválasztani. Vagy mintákat akarunk. Ezt a ragasztó szalagot könnyen felszedhetjük mindenhonnan, hisz nem tapad erősen, csak épp annyira, hogy ott maradjon. Van belőle 1-2 centistől a 10 centi vastagig. Ha nem akarjuk összekarcolni az üvegfelületeket, ablakokat, akkor vigyázzunk, hogy ne menjen festék az ablakra, vagy azt is takarjuk le. Nem árt a kapcsolókat is leragasztani vagy eltávolítani, a konnektorokat. Ha az eltávolítás mellett döntünk, akkor ezt azért tényleg bízzuk szakemberre.

Harmadik lépés: alapozás

Új falfelület esetén ez nem nagy munka, azonban régebbi falak esetében több feladat vár ránk. A régi festéket és tapétát le kell kaparni és csak ezután kezdhetjük meg a glettelést, azaz a felület kijavítását. Mindig szépen kell elsimítani a glettet. Se a festés, se a tapéta nem hálálja meg, ha a falban a lyuk ott marad. Ugyanakkor arra is figyelni kell, hogy a glett a lyuk aljába eljusson. Légmentesen kell falat javítani, vagy később akár egy kisebb nyomásra is beszakadhat a lyuknál a fal. És ha később eltávolítjuk onnan egy bútorunkat nem lesz szép egy ott éktelenkedő lyuk. A gondos glettelés után érdemes átcsiszolni a falat, mert a spatulával véletlen hagyhatunk csíkokat, és ezt miután megszáradt legkönnyebben csiszolóval távolíthatjuk el. Ha nagyon nem bízol magadban, akkor vásárolhatsz előre kikevert glett anyagot, de ezek nem száradnak megfelelően. Szobafestő ismerőseim nem szeretik. Lyukacsosan szokott megszáradni, vagy az alja soha nem szárad megfelelően és néha festést vagy az élet során egyszer csak kipottyan. Mi magunk is kitudjuk keverni

A nagyobb törések, lyukak és falhiányokhoz recept:

Mészhabarcs- és 5% gipszadagolással készült javított habarccsal pótolhatók.
Gipszhabarcs készítésekor mindig a gipszet kell a vízbe szórni kisebb adagokban, majd ezután egyenletesen csomómentesre keverni. A már félig megkötött gipszet vízzel hígítani vagy ahhoz újabb gipszet adagolni nem szabad. Cementhabarcs készítéséhez 1 rész cementhez 1,0 - 1,5 súlyrész száraz, agyagmentes kvarchomokot (folyami homokot, sódert stb.) kell adagolni és gondosan összekeverni, majd annyi vizet kell a keverékhez elegyíteni, hogy a habarcs a likacsba jól betömhető legyen. Hígfolyós habarcs készítése (tehát sok víz adagolása) előnytelen, mert az ilyen habarcs zsugorodik, és a tömítés nem lesz szilárd. A habarcs betömítése előtt a felületet alaposan meg kell nedvesíteni, és legalább 1-2 napig a szilárduló habarcsot is vízzel locsolgatni.

Betonfal felületét sohasem szabad állati enyvet (pl. csontenyv) tartalmazó habarccsal tömíteni. A beton lúgossága elroncsolja az enyvet és kellemetlen ammóniaszag keletkezik, a tömítő habarcs viszont elválik.

Először mindig a nagyobb likacsokat, repedéseket kell kijavítani.

Az alapozófestéket pontosan és ügyesen kell felvinni, ugyanis ha ezt jól hordjuk fel, a legextrémebb, legvadabb színeket is foltmentesen tudjuk felkenni (az alapozó festék mindig fehér: diszperzit). Az, hogy hány réteg után tökéletes a fedés, festéke és anyaga válogatja. A nagyobb felületeken használjuk a legnagyobb hengert, hamar befed mindent – óvatosan vigyük fel rá a festéket, nehogy foltos legyen. Az apróbb helyeken (villanykapcsolók környéke, ajtófélfáknál ecseteket használjunk. Fontos, hogy az ecsetet mindig tegyük hígítóba, amikor hosszabb időre leáll a munka (például éjszakára), mert a beleszáradt festéket szinte lehetetlen eltávolítani. Mert vagy vehetünk újat (újakat) vagy nem lesz szép a munkánk.

Festés után várjuk meg, amíg a felület teljesen megszárad, szellőztessük a falakat, és természetesen a festékszagot is űzzük ki a helyiségből. Teljes száradás előtt ne költözzünk vissza a szobába!Kapcsolódó cikkek

Mindig kell: az étkezőgarnitúra

Mindig kell: az étkezőgarnitúra

Jó étvágyhoz jó garnitúrát!
Az ülőgarnitúra tipikus hibái

Az ülőgarnitúra tipikus hibái

Lássuk mik is ezek!
Könyvespolc, az elmaradhatatlan

Könyvespolc, az elmaradhatatlan

Magas, mutatós és többfunkciós, mi az?
Fürdőszoba

Fürdőszoba

Lássuk a fürdőszobát!
Hálószoba

Hálószoba

A hálószoba célja a pihenés és az alvás, mint ahogy a neve is jelzi.