Lakberendezési Tippek

Lakberendezési tippek amik segítenek otthonosabbá tenni a lakásod!

 

Lakberendezési stílusok

Alig vettük meg új lakásunkat, máris arról álmodozunk, mi-hol lesz és hogyan fog kinézni. A lakberendezés komoly feladat, még akkor is, ha átalakításról van szó.

Kezdődik a lakberendezési újságok és weboldalak böngészésével, rajzolgatással, álmodozással. Ne essünk neki azonnal a fal lemázolásának, parkettázásnak, bútorvásárlásnak! Gondoljuk át mit és hogyan szeretnénk, hiszen itt töltjük időnk nagy részét és nem árt, ha valóban otthonos lesz. Segítségképpen tekintsünk át néhány stílusirányzatot.

High-Tech stílus

A műszaki eszközök rajongóinak kedvence lehet ez a stílus, hiszen ezek előtérbe helyezésével érhető el a kívánt hatás. A bútorokra nem kimondottan jellemző a high-tech megjelenés, mivel nem szolgálják a komfort érzetét. Viszont könnyedén futurisztikussá varázsolhatjuk néhány fém és üveg kiegészítővel. Néha elég egy dögös, modern tévé és hozzáillő króm-üveg TV-állvány, de extrém formájú világítótestekkel is próbálkozhatunk.

Minimál stílus

Egyre többet hallunk erről manapság, aminek jellemzői a szögletes vonalak, letisztult formák, hatalmas, világos,  szabad terek, visszafogott színek. Az ülőbútorok széles ülőfelülettel, nagy párnákkal, alacsony háttámlával készülnek és némely esetben sokkal kényelmesebbek, mint amilyennek gondolnánk őket. Megjelenésüket ahhoz lehetne hasonlítani, mint amikor egy normál tévéadást szélesvásznú készüléken elnyújtva nézünk. A kevés bútor és berendezési tárgy miatt nagy előnye ennek a stílusnak, hogy egyszerűbb a takarítás, látványosabbak a terek, nagyobbnak hat a tér. A minimál stílus főleg a fiatalok és az üzletemberek körében hódít, nálunk is egyre nagyobb teret nyerve.

Modern stílus

Milyen legyen? Hát modern! Legtöbben ezt szeretnék elérni. De mit is takar valójában ez a kifejezés? Olyan berendezési tárgyak összessége, amelyek egységes, jövőt idéző stílusban lettek összeválogatva, jellemzően magas minőségű, időtálló darabok és hasznos funkcióik vannak. De szerepet játszanak a különleges anyagok is, mint a textilbőr, vagy valódi bőr, esetleg mikroszálas, vagy teflon szövetek. Aki ilyen stílusban szeretné berendezni otthonát, gondolkodjon egy űrhajós fejével. Mindent 100%-ban ki kell használni! Akár egy többféleképpen használható kanapéról, vagy komódról van szó, törekedjünk rá, hogy egyszerű vonalvezetésű legyen, ugyanakkor látványos képet adjon.

Romantikus, népies stílus

Egy-két évtizeddel ezelőtt szinte minden bútorüzlet forgalmazott csavart oszlopokkal díszített szekrénysorokat és bútorokat. Ez volt a koloniál. Hál' istennek mára alig látni ilyen szekrényeket, pedig anno szinte minden családnál volt egy ilyen darab. Ezek a bútorok nem teljesen népies módban készültek, inkább egy gagyi utánzatuk voltak annak. A népies, romantikus stílus jellemzői a durván megmunkált, kézzel készített felületek, természetes anyagok használata. Ha elmegyünk egy vidéki kis falucskákba, jó eséllyel találkozhatunk egy-egy eldugott parasztházzal, aminek belső berendezésében valóban szépen visszaköszön a népi hagyomány. Masszív, tömör fa étkezőgarnitúrák, ágyak, padok és konyhabútorok, durván vakolt, vagy csupaszon hagyott terméskő  falak, fakarfás ülőgarnitúrák, népies mintákkal és cirádákkal díszített szövetek, kovácsolt vas kiegészítők, vesszőkosarak, stb. Nem felkapott irányzat ez, de ha csak egy kis sarokban szeretnénk megteremteni ezt a légkört, néhány jól megválasztott kiegészítő vásárlásával könnyen megteremthetjük.

Mediterrán hangulat

Gondtalan élet. Talán így lehetne legegyszerűbben jellemezni a mediterrán hangulatot. Ahhoz, hogy otthonunkban is megvalósítsuk, használjunk meleg színeket: piros, sárga, narancs, terrakotta, barna, stb. Bátran egymás mellé helyezhetünk modern és antik bútorokat is. Válasszunk kényelmes, öblös ülőgarnitúrát, dobjunk rá színes párnákat, vagy egy takarót. Legyen itt-ott egy színes folt, ami feldobja a napunkat. Kisebb lakásokban is könnyedén elérhetjük, hogy megjelenjen ez a stílus, csak használjuk bátran az ecsetet, vegyünk néhány szép szőnyeget és színes kiegészítőket, mint például kerek kavicsokat, pántos hajóládát, stb. Bátran kombinálhatjuk a színeket és anyagokat, csak egy a fontos: vidám, meleg és barátságos hangulatot árasszanak.

Turmixgépbe vele!

Ha nem tudtok dönteni egy egységes stílusú otthon kialakítása mellett, kombináljátok össze őket! Lehet minimál a nappali, modern a konyha és mediterrán a hálószoba. A lényeg, hogy otthonos és kényelmes legyen, valamint nem árt, ha képviseli a személyiségeteket, hiszen csak így lesz belőle Sweet Home.Kapcsolódó cikkek

Bútorvásárlás előtt

Bútorvásárlás előtt

Hasznos tanácsok vásárlás előtt!
Nappali

Nappali

Az élet-tere: a nappali
Hálószoba

Hálószoba

A hálószoba célja a pihenés és az alvás, mint ahogy a neve is jelzi.
Mindig kell: az étkezőgarnitúra

Mindig kell: az étkezőgarnitúra

Jó étvágyhoz jó garnitúrát!
Matracok: a rugós

Matracok: a rugós

Rugós matraccal egészséges alvást!